Igår hade jag mitt stickgäng hemma, sommarfinal! Det var jättekul att se alla och vi hade en väldigt mysig kväll. Vädret skötte sig och var tillräckligt halvdant för att sitta inne. Hurra! Aktiviteten var att måla gelnagellack och alla gick all in på detta.
 
Tyvärr tog jag ingen bild som vanligt, men hemmet var i alla fall förvandlat till en avancerad nagelsalong för några timmar. Det skulle man inte kunna tro för några månader sedan. Jag som alltid haft skruttna, flisiga naglar och inte brytt mig så mycket är just nu någon slags gellacklangare/promotor. Jag hann dock inte ta mina egna utan får satsa på ikväll i stället. Jag ska hem till mamma och pappa så jag kanske kan lura ner mamma i träsket också...
 
Jag skall till Vänga för att hämta hem min bil som fått sig en omgång på en bilverkstad. problemet med handbromsen är äntligen löst, men det grävde ett icke blygsamt hål i min semesterkassa. 4100kr skall det tydligen vara värt att ha en fungerande handbroms. Jaha ja, där ser man.
 
Jag har haft mammas och pappas bil hos mig så länge medan de tog min till verkstad och imorse upptäckte jag hur länge sedan jag körde bil med växelspak (både min och Michaels har ju automat). Det var en lite småryckig färd mot jobbet, men jag är mäkta stolt över att jag inte en endaste gång glömde kopplingen när jag skulle växla. Så om ni ser en röd SAAB swischa fram på E20 i eftermiddag i en något ojämn rytm så är det bara jag som försöker komma ihåg att växla då och då på väg till hemhem.
Åh idag är en sådan där "klump-i-magen"-dag när Elsalie ska till sin pappa några dagar. Det är ju jättekul för henne förstås och hon har längtat så mycket, men jag får alltid en känsla av att jag inte utnyttjat varje dag till fullo med henne. Att jag inte har sniffat henne tillräckligt i nacken och gett henne nog med pussar. Jag har väl dessutom skällt på henne någon gång för mycket och haft för lite tålamod. Varför hittade jag inte på mer saker, varför pysslade vi inte eller gjorde någon spännande utflykt? I detta läget minns jag bara vardag. Fast det är väl så det är för alla antar jag, men när man bara har halva tiden med sitt barn så blir det extra noga med den tiden man har (i teorin, i praktiken blir det exakt likadant som för alla andra familjer..)
 
Morgonen var extra mysig. Elslaie kom runt 6-snåret till min säng och kröp ner. Hon pussade mig över hela ansiktet och sa " Mamma, du får pussa mig hur mycket du vill!". Helt ljuvligt. Vi snoozade en stund och hade en ganska lugn morgon tillsammans ( så lugn den kan bli när man ska iväg till förskola/jobb och dessutom packa väska för familjeskifte). Fast vi ses redan på söndag kväll antagligen, för hennes pappa skall på kurs nästa vecka, så vi har mixtrat lite med schemat.
Idag leker vi sjörövare. Elsalie påpekade noga att hon är en glad sjörövare. Jag tänkte ifrågasätta skorna, men vem är jag att bestämma vad en glad sjörövare ska ha på fötterna?
Får man önska dåligt väder? I så fall gör jag det till imorgon. Inte så att det måste vara hällregn, kyligt och blåst, men bara så där lagom dåligt att det känns naturligt att sitta inne.

Jag ska ju ha mitt "stickgäng" hos mig imorgon och vi har ju inte köpt några ordentliga utemöbler ännu. Vi har lite udda saker, men inget att få ihop till en hel matsittning med. Vi har en soffa och en stor ute-saccosäck, men inget bord. Lite torftigt väl? Så, jag önskar mig lite halvkasst väder så att man med gott samvete kan duka upp inomhus utan att folk börjar skruva på sig. I uterummet kan man ju tyvärr inte sitta längre (där har vi både bord och stolar) för det blir för varmt.

Den här kommentaren skrev jag förra veckan i min kompis Ninas blogg, när hon berättat att hon fyllt i sina barns "första-åren"-bok:

Kommentarer

Postat av: Cissi

Publicerad 2013-05-24 12:58:00

Åh den där jävla boken. Om jag fick önska att någon del av mitt hus ska brinna ner, så är det just det hyllplanet i Elsalies garderob där jag förvara hennes "första åren"-bok. Den ger mig grav ångest och jag orkar inte med all skit jag kommer få från henne senare i livet för att den är tom.

 

Lite hårt kanske det kan låta, men jag menar faktiskt varje ord. Jag får verklig ångest av den där boken och att jag inte tar mig den tiden att fylla i den. Jag vet själv hur jag har lusläst varje rad i min egen bok och varit så arg på mina föräldrar att de inte dokumenterat mer. Särskilt "en vanlig dag" eller "så här är jag" eller varför inte "det här tycker jag om att göra/säga". Jag har till och med i 6-7 årsåldern printat ner ett knaggligt CECILIA över alla sidorna så ingen skulle kunna tveka på vems boken är... Jag har läst sönder den lilla informationen som finns tillgänglig. Och nu missköter jag Elsalies bok.

Hon är ju ändå dessutom mitt första barn, hur ska det gå för räkan? Hen kommer kanske i bästa fall bara ha sin födslovikt noterad?

Så nu har jag gått och haft ångest över det här i några dagar och i alla fall beslutat mig för att plocka fram boken...och kanske öppna den...och EVENTUELLT skriva in något. Men för att ursäkta mig själv och mitt dåliga föräldrabeteende, så finner jag det otroligt svårt att fånga en karaktär och en barndom på bara några futtiga sidor med förutbestämda rubriker så som "min favoritmat". Tur att jag i alla fall har bloggen...där jag mest skriver om mig själv...men vänta nu, jag har ju alla bilder man tar så lättvändigt med sin telefon...just det ja, jag är ju en av dem som inte tycker att fotografera "är livet"och bara gör det om någon påminner mig...faan!

Vecka 27 och magen i full blom. Nu hickas det och sparkas för fullt och oroväckande nog har dygnsrytm utvecklas som verkar lite väl spännande..
Ok, vaken bebis på morgonen runt 7 (helt ok), lunchaktivitet (också ok), mycket gympa kring 5-snåret (detta måste justeras, den tiden ska man ju hämta på förskolan, handla, laga mat och vara en god mor till Elsalie), kvällsaktivitet 20-22 (det funkar fint, mamma är vaken), OCH stor aktivitet 02-04 (vad är det här?? Det måste genast slutas med nattpass i magen. Det är är inget som vi kommer att bevara till efter förlossningen, har du förstått??)
Så 13 veckor kvar och lite att slipa på.
Jodå, han kom både ihåg och hade fixat. Jag blev superglad när det kom ett blomsterbud och knackade på dörren idag.
 
Jag blev faktiskt dessutom uppvaktad av Elsalie i morse med en blomma på sängen. Mormor hade fixat...
Vi har nämligen haft mormor och morfar som övernattningsgäster i natt. Medan jag roade mig på stan så var de på middag hos några kompisar och hade Elsalie med sig. När jag skulle hämta dem på kvällen trodde jag att jag skulle mötas av en supertrött alternativt sovandes dotter, men hon var speedad och skötte hela underhållningen på middagen.
 
Så efter nattens partajande är detta en söndag i slöhetens tecken. Hon sover middag till Bamsesaga och jag ligger i soffan. Så skönt!
Gräsklippning idag och öste båten igår. Vad är det jag siktar på? Varför all denna motion? Jo det ska jag berätta för er. Jag ligger i hårdträning inför beach 2013. I den här takten kan jag antagligen knäcka nötter mellan mina skinkor redan framåt midsommar!
 
Förresten så var det två underbart, härligai bebisar med igår på bokcirkelträffen och jag blev så lugn och glad när jag kände det berömda suget. Att jag verkligen längtade efter att mitt lilla pyre skall komma ut. Jag har ju fokuserat på hur tufft det är första tiden med ett barn. Jag har ju inte riktigt tyckt att jag är en "bebismamma" och har egentligen inte känt något sug efter en bebis sedan Elsalie, förrän jag i höstas helt plötsligt bara slog om och kände: Nu! Nu vill jag!
 
Sedan har jag ju varit inne i graviditeten och inte tänkt så mycket på det. Men nu när jag såg dessa två kändes det så otroligt bra! Även om jag inte ville hålla dem, för jag klarar inte av någon mer kroppsvärme just nu än min egen. Jag är så varm av mig själv nu för tiden att det blir ett problem. Händer och fötter svettas och sväller okontrollerat. Att hålla en bebis är ju dessutom i sig lika svettigt som ett spinningpass i en bastu. Voj voj, sommaren har inte ens dragit igång på riktigt och jag gnäller redan....
Jag är så glad att jag orkade pallra mig iväg till min bokcirkelträff idag! Trött som bara en småbarnsmorsa kan vara och med värkande höfter efter en båtösningsinsats gav jag mig iväg in till Majorna för en tjejträff.
 
Egentligen passade det ju extremt dåligt eftersom jag är ensam med Elsalie och hon bör vara i sin säng vid 20-tiden, men min syster ställde upp som barnvakt i Göteborg och jag tog mig i kragen och skjutsade dit dottern innan jag fräste vidare till Majorna.
 
Men vilken energi det ger att ses! Jag känner mig jätteladdad efter att ha fått träffa de andra tjejerna, äta sagolik mat (bra gjort, Kristina!) och bara få prata ikapp lite. Det var två år sedan vi startade nu och det är så kul att det fortfarande rullar. Vi läser ju faktiskt också, även om vi mest pliktskyldigt avhandlar boken som samtalsämne under några minuter på våra träffar. Men det viktiga är att vi ses och att det är så härligt otvunget.
 
Jag har ju tur att ha två sådan här "gäng". Jag har ju mitt stickgäng också, även om jag kan tycka att vi bör byta namn på vår konstellation då det var några år sedan vi stickade....Vi firar faktiskt 10-års-jubileum i år, helt sjukt! I många år var vi flitiga med stickandet men senaste åren har vi testat på diverse olika aktiviteter istället. Nästa vecka är vi hos mig och då höll vi på att skippa aktivitet alls, innan jag fick frågan om vi inte kunde måla gelnagellack med min coola uv-lampa. Så någon "aktivitet" lyckas vi alltid skrapa ihop...
Det är verkligen en myt att man inte blir ens sugen på alkohol när man är gravid. Ok, under det första illamåendet är man väl inte så sugen på sponken precis, men sedan. Den här sommaren kommer att bli lång och plågsam.
 
Jag är så sugen på rosevin, bubbel, Corona och somriga drinkar. Alla dessa drycker som hör ihop med varmare väder, middagar på balkonger/altaner, picknickar...ååååååh. Så plågsamt! Under vintern är det inte lika jobbigt, bara några mustiga rödviner eller pärlande mousserande kan rubba mig lite. Men nu, nu är bästa perioden att njuta av goda drycker.
 
Mest av allt längtar jag efter drinken Blaze som finns på Bitter. Tänk en sur citronbas men bakgrundstoner av smörkola. Lite skummad och toppad med muskot och riven choklad. Aaahh! 
 
 
Nu, så här en vecka in i ensamstående-mamma-perioden, börjar de mörka ringarna under ögonen ge sig till känna. Då brukar jag tycka lite synd om mig själv och unna mig saker. Idag hämtade jag ett paket med hudvårdsprodukter från Maria Åkerberg (tillverkas i Kungsbackaområdet!) och spontanköpte en jacka.
 
Hudvårdsprodukterna är ju rimligt med tanke på min gravidfinniga hy. Jacka behöver jag verkligen. Elsalie älskar att berätta för alla vi möter att jag inte längre kan stänga ett enda av mina ytterplagg. Så när jag väl hittar en jacka på rea så låter det ju strålande att jag slår till...om jag nu hade köpt en jacka som jag kan stänga kring min trinda buk och vulgärt stora byst. Men inte! Jag slår till på en höstjacka som jag ska ha EFTER graviditeten.
Bra där, Cissi. Lös inte ditt nuvarande problem och chansa gärna på en jacka som du med ögonmått uppskattar att du borde kunna stänga någon gång i oktober...om du har tur och inte får för stora amningstuttar. Inte mina mest genomtänkta 800kr här i livet.
 
Bra nyheter är i alla fall att larmet på Michaels bil har slutat krångla, bilservice för min handbromsstrejkande bil är bokad, barnvakt till bokcirkeln imorgon är fixad och på lördag, mina vänner, på lördag ska jag ut och förlusta mig på restaurang! Japp, barnvakt igen, men jag ska ut och fira Hannas födelsedag och äta gott. Tjihoo! Man kommer verkligen mer sällan iväg när man bosätter sig en bit ifrån stan.
Visst är det väl ändå tanken som räknas, ska vi inte bara komma överens om det? För i så fall kan jag ticka av ytterligare en framgångsrik dag. Idag har jag nämligen tänkt (men inte utfört) följande:
 
- klippa gräset
- klippa Elsalies hår
- byta sängkläder
- dammsuga
- planera veckans mat
- läsa på inför den workshop som jag ska hålla i imorgon
- lägga undan alla vinterskor och sortera sommarskorna
- vika all tvätt från helgens tvättkavalkad
 
Som bonus ( och tröst) så har jag trots allt:
- betalat räkningar
- gått ut med skräppåsen (det är faktiskt säkert 50m, så inte helt lättvindigt gjort)
- ätit en kärleksmums ( give me a break!)
 
Inte illa pinkat va?
Den här bilden är till Michael. Att han ska se att jag äntligen kapitulerat och vågar nu tro på att vi har gått in i sommarhalvåret. Han har bett mig att knäppa över värmepumpen till sommarläge, men jag har med erfarenheten från den här hemska "våren", konsekvent vägrat eftersom jag hela tiden bara tror att varenda extra grad som kvicksilvret lyfter bara är tillfälligt. Men nu så. Nu har det ju till och med regnat utan att jag frusit ihjäl. Jag kan ju inte gå efter vad Michael säger heller för han är ju varm som en 50-taggare med vallningar. Hans värmesystem i kroppen är helt i otakt med världen. Hans hud känns konstant febrig. Så jag har gått från en svettig person till att vara den som fryser, när jag är med honom. Här hemma vädras det och värmen dras ner så fort jag inte håller koll på honom. Elsalie är likadan, så helt plötsligt är det jag som är konstig som i alla fall vill ha 20 grader inomhus. Det är väl bara nu i slutet av graviditeten som jag kan tänkas hålla samma temperatur som de övriga i hushållet. Tur att det snart kommer en bebis som ju kommer att behöva ha en varm omgivning. 2-2. Annars har jag haft en väldigt härlig dag idag med lekdate för både Elsalie och mig. Elsalie hade sin bästis Lova från förskolan här för första gången och jag hade Hanna och Helmer på besök här för första gången. Kul! Vi avslutade eftermiddagen med en promenad för att köpa glass och fastnade i ett ösregn som tyvärr gjorde min vita tröja helt genomskinlig. Jag, som nu har lite svårt att springa, fick alltså skrida hela vår gata fram i genomskinlig tröja med otroligt sexig, hudfärgad bh som enda accessoar till min frodiga överkropp. Succé!
Nu har jag varit i hemma i Vänga sedan i fredags och ligger lite efter med mitt bloggande.
 
Det har varit ett skakande dyngn som innefattade en ambulansfärd för min brorson och man fick en påminnelse om hur skört allt är. Han är dock hemma nu och mår bra, tack och lov.
 
En bra sak är i alla fall att min pappa är en väldigt händig och fixig man, så nu är bromsbelägg bytta på min bil och handbromsen bromsar! Så skönt, så det blir ett försök att ombesiktiga den i veckan.
 
Snart ska jag logga in på Göteborgsvarvets hemsida och kika på hur snabbt jag sprang idag och om jag lyckades persa. Jag har ju så klart sålt min biljett eftersom jag tydligen hellre kånkar runt på en 10-kilos badboll. Men jag har inte bara sålt den lite aningslöst, jag har ju så klart sålt den till en atletisk 17-18-åring, så nu kommer mitt namn rusa i resultatlistorna. Alltid bra att ha detta resultat att ta fram när barnbarnen kommer att fråga om Gbg-varvet och allt är preskriberat. Åh, jag kan ibland längta så mycket till tiden när man hämningslöst kan ljuga, leva rövare, ställa krav och inte ursäkta sig. Jag kommer att utnyttja ålderdomens alla fördelar och kryphål. Till max!
Eftersom Michael jobbar för ett norskt företag så firades det ordentligt på båten idag. Räkor och oxfilé att äta, glada miner hurrarop och Grand final med.....trumvirvel....Bingo!
 
Japp, när norska sjöbjörnar själva får välja sitt firande så blir det Bingo på fartyget. Ha ha ha, det är så otroligt lustigt! Det sjuka är att det är ju ändå en väldigt norsk Bingo med hutlösa priser. Michael sa något om cirka 600 NOK för några spel. 600 kr! Det är ju verkligen sjukt. Vad hände med trivselBingo, 15kr lotten och kaffe eller godispåse i vinst? Nej, här är det på allvar med ipads i vinstpotten.
 
Eftersom svenskar tydligen anses som snåla, så är det dessutom svårt att backa på ett parti...så nu hoppas jag verkligen att han kommer hem med mer än en vattenkokare, som det tydligen blivit som enda vinst under alla år. världens dyraste vattenkokare!
Nu när det äntligen blivit lite varmare så är det dags för mig att ge mitt bästa skoknep. 
 
Det är ju dags att kasta strumporna och glida ner i ballerinaskorna. Superskönt....tills svetten bryter ut. Då försvinner ju hela charmen och man längtar efter ett par rejäla tubsockar med god uppsugningsförmåga. Men jag har ett bra tips:
 
Japp, stoppa i ett par trosskydd så blir du kvitt fukten under foten. Lite kraftigare svettningar kräver en binda och flödar det, så finns det bara ett märke som hjälper, TENA. Självklart är jag sponsrad, men det funkar! TENAs små bindor har dessutom odörhämmare i sig, vilket kan vara en räddning för vissa sommarfötter. Varsågod!
Vad härligt det är när en vanlig onsdag känns som en lördag, bara för att man får trevligt besök! Idag var Anna här med sin bulldogg Clinton och vi hann med både promenad vid havet och äpplekaka på altanen. Elsalie var uppspelt och kom inte i säng förrän en timme efter ordinarie läggtiden. Men vad gör det när allt känns festligt?

Självklart tog jag ju ingen bild. Vad tror ni om mig? Att jag skulle ha lärt mig något och faktiskt börjat dokumentera viktigare saker än kakor? Nej, nej jag har lång väg att vandra.

Annars har jag och Elsie testat Onsalas vårdcentral nu på morgonen med godkänt resultat. Vi skulle kolla upp hennes ena tå som vi varit helt säkra på hade fått nagelsvamp, men trots behandling inte blivit bättre. Hon kände sig dock som en vinnare när det visade sig att det var en fotvårta som lagt sig på det otroligt ovanliga stället UNDER en tånagel.
-Vad bra! Jag gillar ju inte svamp, bara i små bitar. Men vårta, det rimmar ju på tårta!

Så vi skuttade där ifrån med ett nytt medel att behandla tån med. Nu återstår bara frågan hur man lättast penslar en vårta under en nagel...men det löser sig alltid. Det rimmar ju ändå på något smaskigt.
Så fort Michael åker så brakar allt ihop. Inte riktigt kanske, men rätt ofta händer det märkliga eller jobbiga saker som aldrig inträffar när han är hemma och vi är två som kan oja oss ihop. Man kan ju bara nämna att av olika tillfälligheter slumpade det sig så att Michael var på sjön när jag hade visning i lägenheten, när jag sålde den och skrev alla papper samt under hela flytten till huset ( nygravid var jag också)!.
 
Det började förra veckan när min bil inte gick igenom besiktningen. Det måste ju fixas och bilen måste ombesiktigas precis innan Michael är hemma igen. Idag var det som om luften gick ur allt här hemma. 
 
Att ösa båten gick bra, eller i alla fall hyfsat. Jag fick inte på kapellet helt efter mig, saknade cirka 10 cm på min armlängd för att lösa det. Elsalie skötte sig hyfsat, så det var skönt. Men dock var det oroväckande mycket vatten i båten. Så mycket har det inte regnat sedan sist...så nu har vi fått ännu starkare misstankar om att den kanske läcker lite i bottenventilen. Suck, det kräver extra koll och omsorg av mig den närmsta tiden. 
 
Väl hemma kom nästa spännande upptäckt. Då började Michaels bil att larma var 40:de minut, som att någon höll på att bryta sig in i den. Jag vet inte vad som är fel och är antagligen omåttligt poppis bland grannarna nu. Vi ser med förtjusning fram emot natten...
 
Efter en liten olycka med mjöl satte Elsalie igång Robert (dammsugaren) men han beter sig jättekonstigt och slutar suga helt plötsligt. Jag hoppas att han bara behövde laddas, men eftersom han då själv brukar gå till laddningsstationen blir jag lite oroad.
 
Varför är det så här? Jag tycker så sjukt synd om mig själv ( med all rätt, säg inget annat)!
 
Mitt i misären lyckas vi i alla fall göra pannkakor och baka en äpple-och-kanelkaka, dansa till Sean Banan och ha soffmys med saga.
Anna, den här ska du få äta imorgon! (Jag menar det inte som ett hot alltså, utan tror att den blev god...)
 
EDIT: 5 min efter jag postat det här inlägget vägrar dvd:n spela Saltkråkanfilmen på annat språk än finska. När jag trycker på subtitle-knappen står det bara att åtgärden inte är tillgänglig....
...kan jag inte bara få somna in och vakna upp till ett liv där jag INTE är Kalle Anka
Idag är jag lite nervös. Jag måste ösa båten efter allt regn och detta måste ske efter att jag har hämtat Elsalie från förskolan.
Dvs, det är två osäkerhetsmoment i det här:

1. Ösa båten. Ok, jag vet hur man gör och det är inte komplicerat. Jag ska bara komma i båten och trycka på en knapp, så pumpar båten själv snällt ut vattnet. Lätt som en plätt....om det vore så att jag bara kunde skutta i den där förbannade tingesten. Den RÖR ju sig med vattnet och är fastsatt på ett avstånd som kräver en Erica Johansson-spänst. Lägg till också ett kapell som måste knäppas loss först, för att ens kunna landa i båten. Detta knäppes loss hängandes från bryggan mot båten i en väldigt riskabel ställning. Lägg till min frodiga kropp och dåliga psyke...

2. Elsalie ska med. Hon ska lyckas stå stilla på bryggan utan att röra sig eller mig. Hon ska inte trilla i under tiden. Flytvästen finns EVENTUELLT inne i båten, så den kommer inte att kunna tas på förrän ungefär allt jobb är klart.

Jag är svettig och ber en stilla bön. Håll tummarna för mig vid cirka 16.30-tiden i eftermiddag.
Elsalie har svårt att somna idag och kom just ut ur sitt rum när jag trodde att kusten var klar. Hon kom alltså på mig mitt i den synda akten av att trycka en kärleksmums ihop med kvällskaffet.

Jag var precis på väg att slänga kakan bakom soffan i ren desperation, men sansade mig och samlade ihop ett försvarstal snabbt i hjärnan (jag är vuxen, jag får äta kaka...). Hon tittade dock bara ointresserat på kakan men ögonen blev stora när hon gjorde den verkliga upptäckten:
- Mamma, har du BÅDE Ipaden och tv:n?! Det får man inte!!
Herregud vad mycket kläder som man tydligen köpte eller fick till Elsalie när hon var bebis! Detta tog jag hem idag efter uppdelningen på Asperö. Då slängde vi ändå mycket och delade på resten. Helt galet. Och ändå vill man ju köpa lite nytt till räkan i magen, bara för känslan. Jag får dåligt klimatsamvete bara jag tänker på det!
 
Det var lite lustigt hur uppdelningen gick till. Exet fick allt som vi ärvt från hans syster, dvs 60-70%, sedan delade vi på resten. När ett guldkorn dök upp cirklade vi runt det som gamar innan någon fick erkänna sitt begär till plagget. I början var det otroligt noga med rättvisan, i slutet blev det a la skolgympan "jag tar den här så får du resten". När påsarna började fyllas och jag insåg att jag skulle bli tvungen att bära hem allt, så blev jag otroligt kräsen. Så jag tror att min fångst är lite ojämn. I början tog jag allt dom rättvist tillföll mig, i slutet bara det som var värt att bära. Hm, får nog göra en ny rensning här hemma...
 
Skönt att vara färdig med all uppdelning dock. Det är aldrig kul men vi lyckades hålla humöret uppe och är faktiskt sams. På riktigt sams. Det är så otroligt värdefullt!
Nu ska jag ta tag i en sak som jag borde ha gjort för länge sedan. Jag ska sortera upp alla mina CD-skivor.
När jag bodde på Asperö med mitt ex fick jag nog en dag av alla cd-skivor som tog så mycket plats. Slänga dem ville jag ju inte. Så jag köpte några större cd-case (kul att min iPad vill rättstava mig hela tiden och skriva dvd....det känns som om cd är ett liiiite förlegat format) och satte igång. Jag slängde alla fodral och satte in skivan plus konvolutet i bokstavsordning. Det tog mig flera dagar.
 
När jag flyttade tog jag med mig alla skivorna och lovade att sortera upp dem för att ge exet hans skivor senare. Det var cirka två år sedan.....Men nu, när jag ändå är så jävla redig och inne i ett flow. Nu gör jag det! Ha, han kommer att bli så överraskad.
 
(applådera mig gärna och känn ångest inför era egna surdegar, vi har ju alla sådana liggande i byrålådan)
Den här helgen har gjort något med mig. Jag har förvandlats till en hemmafru delux.
Flera timmars trädgårdsarbete igår, följt av kakbak. Idag blev min Ullaredstripp inställd och vad gör jag då? Jodå, jag syr gardiner till två rum, stryker, klipper gräset OCH städar hela nedervåningen minutiöst. Då menar jag verkligen noggrant, typ dammar, våttorkar, städar ur torktumlare och skåp noggrant. Jag byter till och med dammsugarpåse på vanliga dammsugaren och tömmer samt torkar ur dammsugarroboten.
 
Helt sjukt! Allt detta för att jag är utsövd och har tid. Det sjuka är att jag har njutit och haft lust till detta. På riktigt, lust.
 
Eller är det så att mitt boande har börjat, inför bebisen. Även om det känns sjukt onödigt att fixa så mycket nu. Det hinner ju bli skitigt flera gånger om och kakorna kommer vara uppätna för länge sedan innan hen kommer. Men boandet är ju inte alltid logiskt kanske? När jag väntade Elsalie kunde jag inte boa eftersom vi byggde om huset och flyttade tillfälligt till en sunkig sommarstuga, som vi hyrde. Jag tar kanske igen det nu också?
Jag och Michael har lite olika smak vad gäller bär. Jag är förtjust i smultron, hallon och björnbär. Han vill ha vinbär! Vinbär, dessa små sura bär som bara blir hängande. Han har en vision om hur han ska sylta och safta. Att barnen ska springa benen av sig på sommarmornar för att hinna först till busken.
 
Ledsen babe, barn tycker oftast att dessa bär är för sura och smakar vuxet. Och vem ska dricka all saft och äta all sylt som du dagarna i ända måste tillverka för att bevisa att bären behövs? Inte jag i alla fall! Vinbär är äckligt och onödigt.
 
Så lät det innan Michael åkte ut på sjön. Nu, snart en vecka senare planterar jag det här:
En röd och en svart, precis som han ville. Är inte detta kärlek, så vet jag inte hur jag ska visa det?
Jag kan inte sluta att tänka på och äta detta:
Baconlindad sparris och ett glas Proviva hallon/ granatäpple. Tredje gången den här helgen.
En hemsk sak slog mig igår när jag var ute och shoppade. Jag kände en obskyr dragning till tunga guldsmycken, päls och leopardmönstrat. Även en lite tyngre parfymdoft upptog mitt intresse en längre stund. Innan jag gick hem och min gard var nere, hann jag slå till på ett knallcerise läppstift....
 
...faan, jag håller på att förvandlas till en raffig tant, en fräck överåring, en fräsig medelålders "tjej"! Är det detta som händer när man går 40? Man tappar allt och rättar sig in i ledet? Vad saknar jag inför sommaren, en färgstark sarong?  Jag har i alla fall stödstrumporna redan, så det är avprickat!
 
 
 Fast nästan allt var med på min shoppinglista...nästan...
 
Sommaren är räddad! Årets svarta tält inhandlat.
Äsch nu åker jag till Kungsmässan och shoppar lite. Så mycket för min lista...Fast jag ska nog köpa på mig lite smultronplantor på vägen i alla fall.
 
Och ja, jag kan fortfarande inte fota. Vet inte hur man lyckad ta en vettig bild på sig själv utan att skymmas av telefonen eller ipaden.
Idag övar jag mig på att inte boka upp för mycket. Jag har en hel långhelg framför mig utan planer (endast ett Ullaredsbesök på söndag samt att en dag faktiskt redan passerat....) och jag ska njuta. Det är alltid högt på önskelistan för mig en dag utan planer. Teoretiskt borde jag ju ha det någon gång, men på något magiskt vis så bokar jag upp saker hela tiden.
 
När Michael är hemma så flyger tiden fram och då självklart måste vi lägga krut på att träffa familj och vänner då eftersom han är borta så mycket. Men när jag är själv...? De flesta av mina kompisar har ju barn och vill då träffas när jag har Elsalie hos mig, så dessa två helger blir snabbt fulla. Fast det borde ändå lämna två av åtta helger fria där jag är helt själv. Jag tror att jag haft 1 sådan dag sedan jag flyttade till huset, en endaste en. Det är alldeles för lite känner jag och tänker alltså FÖRSÖKA bara hänga med mig själv idag och imorgon. Bara nu på morgonen har jag tagit upp telefonen fyra gånger i tanken att sms:a någon kompis för en date. Varför blir det så? Jag älskar ju att vara själv och behöver det, men så fort jag får en timme över så känner jag att jag måste passa på att träffa någon av alla dem som man alltid skulle vilja hinna träffa oftare. 
 
Så nu skriver jag listor här för att visa för mig själv att jag ju inte har tid att träffa någon.
Missförstå mig inte, jag vill träffa alla mina kompisar mycket oftare än jag hinner. Men jag måste ju i så fall sluta att så hett önska mig dagar i ensamhet.
 
Fast om någon läser detta och vill hänga på lördag kväll, så är jag öppen för förslag så klart!
Igår gjorde jag något som jag tyvärr så sällan gör. Jag skänkte pengar. Visst, jag är världsförälder och ger därmed 100kr i månaden till olika projekt för behövande barn, jag köper Faktum, men utöver det så gör jag sällan någonting. Bedrövligt egentligen.
 
Tyvärr måste jag säga att jag dessutom ofta har en skeptiskt i ställning till många organisationer som tycks sko sig på välgörenhet och har svårt att lita på att pengarna verkligen kommer till de som behöver. Jag har dock läst bloggen "våra skitungar" ett längre tag om två svenska tjejer som startade ett barnhem i Uganda. En helt fantastisk läsning om hur de kämpar för att barnen ska få växa upp till ett bättre liv. Nu är de i knipa för att myndigheterna lagt beslag på en stor container skickat till dem med skänkta saker från Sverige. De måste betala en skatt för att få ut den och summan tickar på för varje dag de inte kan lösa ut den. Läs mer här: http://skitungarna2011.blogspot.se/2013/05/nodsituation-extra-insamling.html#comment-form
 
Så igår betalade jag in en femhundring och undrade varför jag inte gjort detta tidigare?
Jag och Nina pratade en del om det här med att vara telefonberoende, alltid nåbar, alltid uppkopplad och stressen det ger.
 
Efter att hon åkt hem bestämde jag mig för att lägga mig badet en stund UTAN telefonen bredvid mig, att bara koppla av. Självklart ringer det och jag får djupandas för att inte rusa upp och ta det. Hinner tänka att det här gick ju fint, bra där Cissi.
 
5 minuter senare ringer det igen och nu klarar jag det inte. Jag rusar upp, springer naken genom huset så att tuttarna fladdrar och parketten får en våt rand. För mitt liv springer jag och möts av detta:
 
Jag missar även det andra samtalet och har då alltså sprungit upp ur min njutningsstund, trotsat hala golv och trappsteg, utmanat mina fogar för ingenting. Suck! Varför gör man så?
 
Sedan var det ju så klart Michael som hade ringt från båtens satellittelefon, vilket betyder att jag inte kan ringa tillbaka. Så nu sitter jag är och får vakta telefonen ännu hårdare än jag brukar. Vad lärde jag mig av detta?
Mitt hjärta frös till is häromdagen! Jag har fortfarande svårt att ta in vad som hände.
 
Elsalie hoppade studsmatta och lekte medan jag satt på altanen i godan ro, läsandes en tidning. Då ropar hon glatt:
- Jag vet vad vi gör, vi leker att vi ska sälja våra kroppar!
- ...Va?.(hörde jag verkligen rätt???)
- Tjejerna kan sälja sina kroppar till killarna, för vi gillar ju inte våra kroppar (Fortsätter Elsalie med glad och förklarande röst)
- Vem har sagt så?! (Och jag ska hitta den jäveln och mosa hen!)
- Det säger de i ipaden, på Bert.
- Vaddå Bert?
-Klimpen säger så.
 
Vad faan! Jag som häromdagen fnissade lite åt att hon aktivt valde att kolla på Bert, när svt öppnat sitt arkiv och allt finns tillgängligt. Jag hade en helt annan bild om vad som sades i den serien. Visst, lite pubertalt snack om snoppar och fisar tänkte jag på min höjd, hur farligt kan det vara? Nu är jag i djup chock och orolig över hur stor skada som är skedd. Fy för 90-talets "oskyldiga" ungdomsprogram!
 
Som tur är, verkade hon inte fundera så mycket mer över detta och när jag försökte förklara att det verkligen inte var något man skulle tänka/känna/säga så hade hon redan gått vidare och frågade istället om vi kunde leka mamma, pappa, barn. Jag är fortfarande väldigt skakad!
Åh, vilken ljuvlig start på den här långhelgen det blev! 
 
Nina, en av mina äldsta, bästa kompisar kom hit igår kväll. Vi laddat innan genom att prata om vilka filmer vi skulle se (dirty dancing, girls just want to have fun, Cocktail...) och vad vi skulle äta ( popcorn i massor). 
När hon kom började vi med att gå till lokala godisaffären och köpa på oss en oblyg påse smågodis var. Väl hemma började vi att prata och prata och prata. Kvart i 12 på kvällen insåg jag att vi verkligen inte hade behov av någon gammal film från förr. Vi ville bara prata helt ostört. Så härligt! Jag tror att endast vi tog ett enda uppehåll under kvällen, då Nina behövde gå på toa. Min kropp verkade hålla sig i rena glädjen av att få dessa lyxtimmar.
 
Men så har vi också en lång period bakom oss av att umgås ihop med våra barm, dvs vi har ju inte fått prata till punkt på 3,5 år. 
Vilken tur att jag och Elsalie utnyttjade det fina vädret igår och kände sommarvibbar. För idag är det annat läge.
 
Igår, sol och middag på altanen med bara fötter (tills Elsalie upptäckte en sticka i sin tå och då då fick så akut ont att vi var tvungna att gå in)
I alla fall, åh vad vi njöt!
 
Idag, pissregn och bilbesiktning. Det är alltid lika nervöst och jag är alltid rädd att de ska ta bilen, ge mig skrotningspengar i handen och säga att "det inte finns något mer att göra, tyvärr"....
Idag var känslan dock starkare än vanligt och mycket riktigt, det gick inte så bra. Det började med att jag idiotförklarade mig själv när jag inte hittade varningstriangeln och inte heller kunde få av den löstagbara dragkroken. Oj, vad jag är bra förberedd jämt!
Sedan kom domen: handbromsen tar inte så bra och eftersom det tillhör bromssystemet anses det som allvarligt, dvs ombesiktning inom en månad! Fy faan! Vem behöver en perfekt handbroms egentligen? Jag kan väl bara undvika att parkera i lutning? Så trist!
 
Men för all del, jag bokar väl bilmekaniker och ombesiktning. Tänk inte på mig och att jag snart går luspank in i föräldrapenningens snåla värld!
 
Tur att Nina kommer till mig i eftermiddag, då kanske min dag kan vända!
Så här nöjd och glad blev hon trots att de verkade vara 2-3 storlekar för stora. Vad är det för fel på crocs storlekar? Hon har ju 28 på andra skor. Förresten, hon odlar inte skägg. Det är bara en väldans massa smuts som har fastnat i munregionen!
Idag åkte han och det blev som vanligt väldigt tomt hemma. Nu väntar fyra långa veckor som gräsänka igen. På ett sätt är ju detta mitt liv och jag är van, men samtidigt så vänjer jag mig aldrig riktigt vid den totala tystnaden som blir ändå.

Jag gillar ju att vara ensam och kan se fram emot att bli själv. Jag tankar energi i ensamhet och har behov av att vara just själv. Men inte så satans länge! Två, tre dagar är ju bra men en månad är lite väl länge.

När Michael kommer hem i juni är det ju sommar (hoppas vi!) och jag har bara en månad kvar att jobba. Då kommer han ha missat hela fina maj. Vi var lite sorgsna över det igår samtidigt som vi verkligen fick till en otroligt mysig avslutningskväll. Efter gräsklippning och fix, åt vi en jättehärlig middag i uterummet (första gången för bara oss), sedan tog vi en promenad ner till båten för att kika på den och för att jag skulle få instruktioner om den pump som jag ska ösa den med vid regn. Det kändes som en sommarkväll och att vi i princip skulle vara på väg hem från en hel dag på sjön, när vi sedan igen vandrade upp till huset. Härligt när vardagskvällar kan få känslan av helg- eller semesterkvällar. Tur att vi fick en sådan fin innan han åkte. Annars har vi stressat runt så mycket den här gången.

Idag ska jag dock hämta Elsalie för min veckobonusnatt i pappaveckan. Hon vet inte om att det väntar en present innanför dörren när hon kommer hem och det ska bli så kul att se hennes min. Hon har nämligen sedan i i höstas önskat sig gula foppa-tofflor (jag vet, men hon är bara 3 år och gult är dessutom favoritfärgen). Det var det enda som hon uttryckligen önskade sig i både julklapp och födelsedagspresent. Jag tog väldigt lätt på det och tänkte att jag köper väl om jag ramlar över ett par. Det misstaget gjorde hela släkten vilket ledde till att hon blev så djupt besviken efter jul att hon inte hade fått några gula tofflor.

Så efter det har jag försökt att leta lite mer, men vet ni hur svårt det är att hitta just gula i barnstorlek?? det finns enormt mycket rosa, röda, svarta, gröna och blå. Inte gula. Så i förra veckan tog Michael tag i det och beställde från nätet. Ett par gula crocs! Visserligen med Nalle Puh på, men det tror jag inte spelar någon roll. Dessa står nu på skohyllan i hallen och väntar. Hon kommer bli så glad!
Jag brukar alltid få lite dåligt samvete när det pratas om jämställdhet och att alla borde dra sitt strå till stacken. Det är ju lite klurigt med en norskanställd sjöman att dela lika. Jag måste ju då tex ta all föräldraledighet eftersom han inte får föräldrapenning. Lägg sedan till att jag är lat och alldeles för ointresserad när det ska fixas med båt, bil, större grejer...
 
Men idag var det den tuffa, självständiga Cissi som kom fram när jag efter jobbet inhandlade en gräsklippare. Jag hade dessutom Michaels cab där jag inte fick in paketet i kofferten utan måste ta av taket för att lyfta in den i baksätet. Väl hemma satte jag ihop den (okejdå, det gjorde vi tillsammans...skruvarna ska ju sitta så jävla hårt!), fyllde på olja och bensin och sedan klippte jag hela vår gräsmatta. Vad Michael gjorde under tiden? Han vattnade blommor, fixade med torkvindan och lagade mat. Ha! Ett härligt kliv för jämställdheten här i familjen Wängroth/Lööf
Jag kan inte förneka den besvikelse jag känner över att Håkan Hellström köpt sommarhus i södra skärgården precis när jag flyttade från Asperö. Vilken otur! Jag hade ju lite causal kunnat ta samma båt, skänkt en femma till båttoaletten, hjälpt honom att bära på packning, delat en leverpastejsmacka på Silvertärnan och våra barn kunde blivit bästisar. Det hade varit ljuvligt!
 
Allt det här tänkte jag på och sörjde när jag mötte honom på Saltholmen i morse. Han såg förvirrad ut och hade säkert behövt en vänlig och trygg hand.... Ja, ja Elsalie bor ju kvar halvtid. Jag får låta henne sköta det här. Jag ska bara tänka ut en slug plan först. Tänk om vi kunde få en kalasinbjudan till det Hellströmska hemmet...
Det är så bitterljuvt att få "låna" Elsalie ibland. Igår fyllde mamma hela 58 år och kalas är en av de där sakerna som legitimerar ett lån av dottern trots att det är pappaperiod. Så underbart att ses! Men så tufft att bara hinna sniffa ett halvt dygn på henne innan hon måste lämnas tillbaka!
 
Imorse var det tidig uppstigning för att lämna henne på Saltholmen där vi mötte upp pappa som kom med båten.
Vi ses dock på tisdag em igen för hon sover hos mig på natten mellan de två dagisdagarna i pappaveckan. Jag längtar redan!
 
Obs, hon har inte ärvt mitt morgonhumör hon hade bara bestämt sig innan för att se "arg" ut på bilden...
 
Igår var vi hos barnmorskan för andra gången sedan vi plussade. Med Elsalie sprang man ju där jämt, nu andra gånger skall man nog klara sig själv är tanken. Jag menar, jag är ju i vecka 24 redan och har ju hunnit utsätta min lilla räka för diverse saker utan att landstinget varit där och styrt upp. De har ju ingen koll på om jag käkar råa musslor, dricker blod eller hetsbastar hea dagarna. Tar de inget ansvar??
 
Skämt åsido så är det ju skönt att inte behöva gå så ofta med tanke på jobb och så, men samtidigt så älskar jag ju att vara där. Att få bli lite ompysslad.  Ja ni vet, ta blodtryck, blodprov, kissprov, mäta magen, svara på frågor om hur jag mår och planeringen inför bebislivet. Det är ju som ett mindre spabesök för en småbarnsmorsa som mig. Jag saknar bara fotmassagen, drinken och någon liten frukttallrik att tugga på. Jag kanske ska tipsa dem om det?
 
Min barnmorska är en superbehaglig person och det allra bästa är att hennes son också är sjöman ( hur kommer det sig att jag alltid hamnar med sjöfolk/sjöanhöriga ??). Det betyder att jag inte alls behöver förklara mitt liv så mycket. Hon förstår när jag pratar om att Michael har fyraveckors-törnar och ser möjligheten med hur vi planerat kring föräldraledigheten. Så skönt! Ingen bekymrad min, huvudet på sned och frågor om hur jag ska lösa att vara ensam så mycket. Hon vet också att det blir precis så som man ställer in sig på att det ska vara. Fokuserar men på att det är jobbigt, så blir det jobbigt.
 
Besöket gick i alla fall bra och kroppen sköter sig hyfsat. Dock kan jag eventuellt behöva kolla upp om det är karpaltunnelsyndrom jag lider av med mina sovande fingrar. 
Så här ser mina tår mig just nu. Det måste kännas konstigt för dem att ha ett helt berg emellan sig och sin mästare. Är det därför de tar sig friheten att bunkra vatten, svälla och hålla på? För att huvudet inte har koll på dem längre? De har bergis börjat snabbodla naglarna också, bara för att jävlas. Jag har ju inte kollat till dem sedan i mars och nu känns den gymnastiken lite för ovärdig.
 
 
Det sämsta med att vara gravid:
1. Saknaden efter vin, så här inför sommaren och efter en resa till Frankrike så känns det faktiskt outhärdligt. Detta hänger ihop med nästa punkt…
 
2. Det stående uppdraget som fyllechaffis åt andra
 
3. Saknaden efter blodiga biffar, charkuterier och carpaccio. Tur att jag inte är en dessertostmänniska!
 
 
4. Hyn! Nä, jag välsignas INTE med en rosig, välmående graviditetshy. Jag får finnar, pigmentsfläckar och en glåmighet som bara en mor kan älska
 
5. Smärta i fogarna, tyvärr mer kännbart den här gången och detta gör mig orörlig (se punkt 6)
 
6. Viktuppgång. Ok, jag ÄLSKAR choklad, tränar inte och unnar mig…jag kommer att ha en lång väg tillbaka, låååång.
 
7. Brösten växer, bH:ar är svindyrt! Mitt startläge är i paritet med Dolly Parton och jag som har ett helvete med att försöka klä mig anständigt, måste nu googla segelmakare för att överleva tredje trimestern. Inför amning är det bara att kapitulera och tvingas inse att det kommer att bli naket som gäller hösten 2013. Lika bra att lära mig att nonchalant gå runt på alla fyra så man på långt håll i alla fall kan komma undan med att se ut som en ovanlig, hudfärgat ko. Jobb på cirkus nästa?
 
8. Vätskefyllda ben, fötter och fingrar. Beach 2013 kommer att bli mycket intressant, som ett mänskligt experiment tänker jag mig. Något vi kommer att skratta åt 2025 (om jag fått distans till det då).
 
9. Magen och dess usla, långsamma tarmfunktion. Enough said!
 
Det bästa med att vara gravid:
1. Man kommer att få en ljuvlig lite bebis
 
2. Man får en drottningstatus hemma (tänk er fet bidrottning som bara käkar honung och bestämmer saker, alternativt hugger huvudet av dem som motsätter sig/försöker para sig)
 
3. ..?
 
Men kom igen, ska det vara så här snedvridet?? Om jag gräver riktigt långt ner så kan jag hitta några bubblare som dock inte kvalificerar in på min lista som ni förstår.
 
Bubblare, som kunde ha platsat:
 
1. Håret blir tjockare och får bättre kvalitet (jag kommer ändå att tappa det under amningen)
 
2. Man BORDE få fotmassage varje kväll (Michael, jag skriver BORDE!!)
 
3. Folk reser sig upp i kollektivtrafiken och lämnar plats (Jag kör bil till jobbet)
När mamma tjatar så hittar Elsalie på ett sätt att få vara ifred...
Idag när jag lunchade med Josefine så visade vi hur bra vi hanterade konstverket att endast med hjälp av kroppsspråk och ljudvolym avvisa någon som kom för nära. Vi var på Önnereds brygga för att äta och kom tidigt så det fanns mycket plats. Vi tog ett bord för fyra och började genast avhandla alla ämnen vi ville hinna få sagt under denna ack så korta, ljuvliga, stulna tid mitt under arbetsdagen. Lokalen fylldes på med lunchgäster och helt plötsligt stod det en dam vid vår sida och frågade om det var ledigt jämte oss. På vårt lilla intima bord inom hörhåll för allt privat vi delade. Åh vad vi blev two-faced! Vi log och sa: -Självklart finns det plats, varsågod! Men vad våra kroppar avslöjade oss...Vi slängde blickar runt om oss i lokalen för att hitta ett tomt bord åt damen(men vad har det för betydelse? Skulle vi verkligen sagt åt henne att ta det istället?) Vi lutade oss nära varandra för att skapa en intim cirkel och sänkte rösterna så att vi nästan viskade. Cirka 30 sekunder tog det innan kvinnan och hennes sällskap att hitta ett nytt bord. Det blev bortjagade av vårt kalla kroppsspråk! Jag kände mig så hemsk samtidigt som jag blev så lättad. Jag kanske inte får pris som årets varmaste medmänniska, men den där lunchstunden var så viktig för mig. Sedan jag flyttade ifrån Asperö så har jag och Josefine inte alls samma tid att ses. Det måste planeras och bestämmas. Så när man då får en stund själva, utan barn så vill man vältra sig i det. Njuta av varje sekund! Så förlåt du kvinna där på lunchrestaurangen på Önnereds brygga, du var varken otrevlig eller luktade illa. Vi ville bara få vara själva under denna dyrbara tid.

Igår åkte våra flickor upp på väggen. Vi älskar dom men vet inte om de är lite väl sorgliga/hemska för gemene man? Jag tänker på dem som en uppgraderad "gråtande barnet"-tavla som de flesta hade hängandes på väggen när man växte upp

 

 
Så vad säger ni, får man ha en rädd flicka på väggen? Om folk mår dåligt av dem så får de väl åka ner igen.
Jag har tydligen svårt att lägga in två bilder i samma inlägg så det får bli ett till.
 
Enda smolket i bägaren är vår grannes pyromani. Jag vet att vissa tycker att eldning hör våren till, men kom igen! Det stinker över hela området och jag kan inte hänga ut tvätten. Sjukt störigt! Är lite sugen på att starta grannfejd. Vet dock inte vad jag ska kontra med? Räkskal i deras rabatt, höja ljudet på stereon på altanen och bara spela dödsmetall, barnkalas flera helger i rad på gräsmattan?
Åh vilken fixardag vi har idag. Så skönt med lite sol och lust. Vi har möblerat om i vardagsrummet, hängt upp tavlor, tvättat soffkuddar, tömt en flyttlåda och nu är det lunchgrillning på altanen. Jag vet, en helt fläckfri Facebookstatus! Men det är helt sant. För att toppa detta ska vi räfsa löv i eftermiddag. 
 
Så mysigt att få en sådan här dag innan Elsalie ska till sin pappa i eftermiddag. i vanliga fall sker  överlämningen via dagis så att det sista vi ser av varandra är morgonstressen och det är inte alltid vi är sams då...Idag är det bara glada miner och vi leker i allt fixande.